تخلفات ساخت و ساز در روستا از دو حالت خارج نیست: یا ساخت و ساز بدون مجوز صورت میگیرد یا توجهی به شرایط و محدودیتهای مجوز گرفتهشده نمیشود. در چنین مواقعی کمیسیون ماده 99 روستاها وارد میدان میشود تا به تخلفات ساخت و ساز در روستاها رسیدگی کنند. در سالهای اخیر، شلوغی شهرها و آلودگیهای موجود، افراد بسیاری را به ساخت و ساز در روستاها ترغیب کرده است. قاعدتاً در حین ساخت و سازهای روستایی، مشکلات و تخلفاتی به وجود میآید که افراد باید این مشکل را رفع کنند تا بتوانند به ساخت و ساز خود در روستا ادامه دهند و کار را به سرانجام برسانند. مرجع رسیدگی به تخلفات ساخت و ساز در روستا، کمیسیون ماده 99 روستاهاست.
در این مقاله تصمیم داریم با کمیسیون ماده 99 روستاها آشنا شویم، از اعضا و وظایف آن اطلاع پیدا کنیم و ببینیم که مراحل رسیدگی به پرونده در این کمیسیون به چه صورت است. در صورتی که شما هم قصد ساخت و ساز در روستاها را دارید یا در فرایند ساخت و ساز به مشکلات قانونی برخوردهاید، پیشنهاد میشود که تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.
چند مثال برای تخلفات ساخت و ساز در روستاها
در این بخش از مقاله به چند نمونه از تخلفات ساخت و ساز در روستاها اشاره خواهیم کرد. تخلفاتی که در ادامه مثال میزنیم، موضوع اکثر پروندههایی است که در کمیسیون ماده 99 روستاها به آنها رسیدگی میشود:
- احداث بنا بدون مجوز
- ورود به معابر عمومی
- ساخت طبقات بیش از تعداد مشخصشده در مجوز
- عدم رعایت ضوابط فنی در حین ساخت و ساز
- اشتباهات و تخلفهای مهندس ناظر ساختمان
- تعویض کاربری بنا بدون مجوزهای لازم و به صورت غیرقانونی مثل تغییر کاربری اراضی کشاورزی
- ساخت بنا در مناطق ممنوعه
- ساخت بنا بیش از مساحت مشخصشده در مجو.ز
اعضای کمیسیون ماده 99 روستاها چه کسانی هستند؟
اعضای کمیسیون ماده 99 روستاها از سه عضو به همراه یک دبیر برای جلسات کمیسیون تشکیل میشود. سه عضو اصلی این کمیسیون عبارتند از:
- نماینده وزارت کشور: معمولاً بخشدار در جلسات کمیسیون ماده 99 روستاها، نماینده وزارت کشور محسوب میشود. البته گاهی هم بخشدار، یک نماینده برای خود تعیین میکند و آن نماینده در جلسات شرکت میکند.
- نماینده وزارت مسکن و شهرسازی: معمولاً کارشناس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی وظیفه دارد که به عنوان نماینده وزارت مسکن و شهرسازی در جلسات کمیسیون ماده 99 روستاها شرکت کند.
- نماینده قوه قضائیه: معمولاً دادستان، یکی از قضات دادگستری یا یکی از کارکنان دادگستری به عنوان نماینده قوه قضائیه در جلسات حضور پیدا میکند.
چهارمین نفر هم دبیر کمیسیون است که معمولاً یکی از کارکنان بخشداری است. در برخی از جلسات کمیسیون، نماینده دهیاری یا خود دهیار در جلسات حضور مییابد تا توضیحات لازم را به اعضای کمیسیون ارائه دهد.
وظایف اعضای کمیسیون ماده 99 روستاها
اعضای کمیسیون ماده 99 روستاها، وظایف مشخصی بر عهده دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
- شناسایی تخلفات: در صورت وقوع تخلف در فرایند ساخت و ساز در روستاها، اهالی روستا میتوانند به دهیاری یا بخشداری یا بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اطلاع دهند. همچنین خود دهیاری میتواند شکایت علیه سازنده را در کمیسیون ماده 99 روستاها مطرح کند. در واقع اولین وظیفه اعضای کمیسیون ماده 99 روستاها، شناسایی تخلف است.
- اخطار به متخلف: دهیاری پس از متوجه شدن تخلف، به متخلف اخطار میدهد و اسناد و مدارک طرح هادی را به متخلف یادآور میشود.
- تشکیل پرونده: در گام بعدی، پرونده مخصوصی برای رسیدن به تخلف مورد نظر تشکیل میشود و اسناد و مدارک لازم در مورد تخلف، در پرونده قرار میگیرد.
- دعوت از متخلف برای شرکت در جلسه و پاسخگویی: اکنون کمیسیون ماده 99 روستاها با متخلف ارتباط برقرار میکنند و از او درخواست میکنند که در جلسه کمیسیون حاضر شود و در مورد تخلفاتش توضیح دهد.
- بررسی پرونده و صدور رأی: وقتی متخلف در جلسه حاضر شد و نظراتش را بیان کرد، اعضای کمیسیون بر اساس نظرات متخلف، شواهد، مدارک و آرای کارشناسی، پرونده را بررسی و پس از ارزیابیهای لازم، رأی خود را صادر میکنند.
- اجرای رأی توسط مراجع مسئول: رأی کمیسیون ماده 99 روستاها، قطعی است و امکان اعتراض به آن تا 3 ماه بعد از ابلاغ وجود دارد. این رأی در دیوان عدالت اداری هم قابل اعتراض است و میتوان در دیوان عدالت اداری نسبت به این رأی، طرح شکایت کرد. رأی دیوان عدالت اداری تا 20 روز، مهلت اعتراض دارد.
انواع احکامی که کمیسیون ماده 99 روستاها صدر میکند
اعضای کمیسیون ماده 99 روستاها به طور کلی دو مدل حکم برای تخلفات ساخت و ساز در روستاها صادر میکند:
- رأی به تخریب و اصطلاحاً «قلع» بنا
- رأی به پرداخت جریمه معادل 50 تا 70 درصد قیمت روز اعیانی تکمیل شده
سوالی که برخی افراد مطرح میکنند این است که این رأی بر چه اساسی صادر میشود؟ چه چیزی در تخریب یا تعیین جریمه تأثیر دارد؟ این موضوع، یک بحث حقوقی و تخصصی است و بیشتر حقوقدانها از آن آگاه هستند؛ ولی مسلماً عواملی مثل عدم رعایت کاربری، نقض حقوق مالکانه اشخاص و نادیده گرفتن طرحهای دولتی و طرح هادی در رأی اعضای کمیسیون ماده 99 روستاها، تأثیر چشمگیری دارند.
ویلا هفت؛ راهی برای معامله مطمئن و معتبر املاک بدون هیچ مشکل حقوقی و قانونی
یکی از مشکلات کسانی که ملک، خانه و ویلا خریداری میکنند این است که پس از مدتی، دچار مشکلات حقوقی میشوند؛ چون بدون اطلاع از مشکلات حقوقی ملک وارد معامله شدهاند.
مجموعه مشاور املاک ویلا هفت، یکی از مجموعههای معتبری است که در زمینه خرید و فروش ملک و ویلا فعالیت میکند. این مجموعه، با سالها تجربه درخشان در زمینه خرید و فروش املاک، میتواند بهترین خدمات را به مخاطبان و مراجعهکنندگان ارائه دهد. ویلا هفت، همواره در تلاش است که خاطر خریداران و فروشندگان املاک را از بابت درست و معتبر بودن معامله، آسوده کند. در صورتی که تمایل دارید معاملهای معتبر، مطمئن و همراه با استعلامهای لازم انجام دهید، کافی است با شماره 09121834380 تماس بگیرید تا مشاوران و متخصصان مجموعه ویلا هفت، کلیه اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهند.
در صورت که این مقاله برای شما مفید و آموزنده بود، پیشنهاد میشود مقاله درک فرق بین سند جعلی و اصل را مطالعه کنید. با مطالعه این مقاله یاد میگیرید که سندهای اصلی و جعلی را تشخیص دهید و در دام معاملات اشتباه و کلاهبرداریها نیفتید.
آیا تاکنون دچار تخلفات ساخت و ساز روستایی شدهاید؟ کمیسیون ماده 99 روستاها چه حکمی برای شما صادر کرد؟ لطفاً تجربیات خود در این زمینه را با ما در بخش دیدگاهها (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.